سفارش تبلیغ
صبا ویژن

مردم تخلفات آلودگی هوا را گزارش کنند | از تردد کامیون‌ها تا فعالیت کارگاه‌های ساختمانی


 

  • مردم تخلفات آلودگی هوا را گزارش کنند | از تردد کامیون‌ها تا فعالیت کارگاه‌های ساختمانی

    به گزارش همشهری آنلاین به نقل از مهر، محمد رستگاری معاون پایش و نظارت اداره کل محیط زیست استان تهران گفت: با توجه به مصوبات کمیته اضطرار آلودگی هوا که فعالیت کارگاه‌های ساختمانی و واحدهای تولیدی همچون تولید بتن و ... را ممنوع اعلام کرده و همچنین ممنوعیت تردد کامیون‌ها در سطح شهر نیز تمدید شده است، مردم می‌توانند در صورت مشاهده موارد تخلف به نهادهای مربوطه گزارش بدهند.

    رستگاری افزود: در خصوص کارگاه‌های ساختمانی، شهرداری تهران مسئول برخورد با کارگاه‌های متخلف است که مردم می‌توانند برای گزارش تخلفات با سامانه 137 تماس بگیرند.

    وی ادامه داد: در خصوص واحدهای تولیدی همچون صنایع بتن و آسفالت مسئولیت برخورد با تخلفات با محیط زیست است که در صورت بروز تخلف مردم می‌توانند به شماره 1540 اطلاع‌رسانی کنند.

    رستگاری تصریح کرد: با توجه به ممنوعیت تردد کامیون‌ها در سطح شهر تهران نیز پلیس راهور موظف به برخورد با کامیون‌های متخلف است که مردم می‌توانند با سامانه 110 تماس گرفته و به بخش مربوطه مرتبط شوند.

    تماس‌های مردمی حاکی از آن است که علیرغم مصوبات کمیته اضطرار آلودگی هوای تهران،‌ کامیون‌های حمل مصالح به کارگاه‌های ساختمانی رفت و آمد داشته‌اند.




عکس روز: پاییز در مسکو


 

  • عکس روز: پاییز در مسکو

    کولومنسکوی یک ملک پیشین سلطنتی روسیه بوده است که در چند کیلومتری جنوب شرق مرکز شهر مسکو قرار دارد و دارای بناهای متعد تاریخی و چشم‌اندازهای طبیعی زیبا است.

    Sefa Karacan / Anadolu Agency / Getty




وام ارزان برای بافت فرسوده


 

  • وام ارزان برای بافت فرسوده

    از 3 سال گذشته، دولت سیاست‌های جدیدی برای حل این معضل در کشور و از جمله در آذربایجان شرقی که رتبه دوم حاشیه‌نشینی بعد از استان تهران را دارد، در نظر گرفته است. اما با توجه به مشکلات مالی شهروندان این موضوع در استان چندان پیشرفتی نداشته و سیاست‌های تشویقی شهرداری در کاهش عوارض پروانه شهری هم نتوانسته چندان کمکی به این وضعیت کند. از سوی دیگر، احداث مجتمع‌های مسکونی جایگزین بافت حاشیه‌ای هم با توجه به تعداد محدود این واحدها نتوانسته تاثیر زیادی در تغییر سیمای حاشیه‌نشینی داشته باشد. در روزهای اخیر، اداره کل راه و شهرسازی استان با اطلاعیه جدیدی از شهروندان استان خواسته که برای دریافت وام کم‌بهره بازسازی مسکن خود اقدام کنند؛ اطلاعیه‌ای که مراجعه گسترده شهروندان به بانک مسکن و اداره کل راه و شهرسازی را در پی خواهد داشت.

    • پاسخگویی ادارات راه و شهرسازی به شهروندان

    معاون بازآفرینی شهری اداره کل راه و شهرسازی استان با بیان این‌که بازسازی بافت‌های فرسوده در تبریز و شهرهای دیگر استان به صورت هدفمند و جدی دنبال می‌شود، می‌گوید: این بافت‌ها کاملا مشخص است و از طریق مدیریت شهری و سامانه‌های شهری اعلام شده و شهروندانی که ساکن این بافت‌ها در تبریز و شهرهای دیگر هستند می‌توانند از تسهیلات کم‌بهره استفاده کنند.

    «مهدی اسحقی» بیان می‌کند: ساکنان این بافت‌ها ابتدا باید پروانه ساختمانی خود را از شهرداری محل دریافت و سپس به سایت اینترنتی راه و شهرسازی مراجعه و ثبت‌نام کنند. نقطه مهم این است که حتما باید پروانه ساختمانی را دریافت و سپس به این سامانه مراجعه کنند، چراکه کد و شماره‌های پیگیری درخواست می‌شود. وی ادامه می‌دهد: مدارک شناسایی لازم هم باید در این سامانه بارگذاری شود و برای حذف کاغذبازی اداری و تسریع در امور هیچ گونه مراجعه حضوری نیاز نیست. ولی شهروندانی که مشکل در بارگذاری و ثبت‌نام دارند می‌توانند به اداره کل در تبریز و تمامی ادارات در شهرهای استان مراجعه کنند.

    اسحقی عنوان می‌کند: پس از این ثبت‌نام، معرفی‌نامه اینترنتی برای مراجعه به بانک مسکن صادر می‌شود و ساکنان بافت فرسوده در تبریز می‌توانند 50 میلیون تومان وام 9 درصدی و 10 میلیون تومان وام 18 درصدی دریافت کنند. ساکنان شهرهای دیگر هم 40 میلیون تومان وام 9 درصدی و 10 میلیون تومان وام 18 درصدی دریافت خواهند کرد که در مجموع برای ساکنان تبریز 60 میلیون تومان و ساکنان شهرستان 50 میلیون تومان خواهد بود. این مسئول تاکید می‌کند: با توجه به مشکلاتی که در نحوه استفاده از این وام‌ها و تخصیص آنها به بازسازی بافت فرسوده در گذشته وجود داشته، وام‌ها از سوی بانک به صورت مرحله‌ای و تدریجی و متناسب با روند ساخت‌وساز خواهد بود و شهروندانی که سند مالکیت قانونی به نام ایشان وجود دارد می‌توانند از این وام‌ها بهره‌مند شوند.

    • تجهیز شهرداری به سامانه‌های صدور پروانه 

    معاون شهرسازی و معماری شهرداری تبریز با بیان این‌که بیش از 400 هکتار از بافت تبریز در محدوده بافت فرسوده و حاشیه‌ای قرار دارد، عنوان می‌کند: با توجه به برنامه بلندمدت شهرداری برای احیای بافت فرسوده و برنامه‌ریزی برای 18 منطقه در این شهر از چند سال گذشته، اقدامات حمایتی مانند تخفیف پروانه مسکن برای بافت‌های فرسوده در مرکز شهر و مناطق دیگر از جمله گجیل، شمس‌آباد، طالقانی، مارلان و شتربان و بافت‌های دیگر در نظر گرفته شده است.

    «محمد عزتی» بیان می‌کند: در حال حاضر، سرعت صدور پروانه ساختمانی در تبریز بسیار بیشتر و الکترونیکی شده است. شهرداری تبریز هم به سامانه‌های صدور پروانه ساختمانی مجهز شده است و شهروندان می‌توانند با کمترین تعداد مراجعه حضوری پروانه ساختمانی دریافت کنند. با توجه به فصل کاری و کاهش مراجعات فصلی برای دریافت پروانه ساختمانی، در بهترین زمان برای صدور این پروانه‌ها هستیم و می‌توانیم خدمات لازم را برای مراجعات زیاد هم ارائه دهیم. این مسئول تاکید می‌کند: امکان تقسیط و تخفیف‌های قانونی برای پروانه ساختمان هم منطبق با رای شورای شهر در شهرداری تبریز وجود دارد و مناطق یازده‌گانه شهرداری آماده ارائه این خدمات هستند.

    • همکاری بانک در اعطای تسهیلات 

    مدیر شعب بانک مسکن استان هم با اشاره به ماموریت این بانک در حمایت از ساخت مسکن و احیای بافت فرسوه در استان اظهار می‌کند: این بانک در گذشته هم توانسته ماموریت‌های محوله از سوی دولت در اعطای تسهیلات به مناطق زلزله‌زده استان را به انجام برساند و در زلزله ورزقان با تشکیل ستاد ویژه، این مهم را در کمترین زمان انجام دهد. «امیر رنجبریان» بیان می‌کند: شهروندان با دریافت معرفی‌نامه و پشت سر گذاشتن مراحل ثبت‌نام می‌توانند با ارائه ضمانت‌های لازم وام کم‌بهره 9 درصدی و 18 درصدی از تبریز و شهرهای دیگر استان دریافت کنند و در حال حاضر، حدود 70 شعبه این بانک آماده ارائه خدمات لازم به مشمولان این اطلاعیه هستند. وی تاکید می‌کند: این وام‌ها تداخلی با وام‌های دیگر مسکن ندارند و وام‌های کم‌بهره برای مشمولان شرایط خاص مانند خانه‌اولی‌ها و مسکن مهر و موارد دیگر ادامه خواهد داشت.




720 هکتار جنگل و مرتع کهگیلویه و بویراحمد در آتش سوخت


 

  • 720 هکتار جنگل و مرتع کهگیلویه و بویراحمد در آتش سوخت

    به گزارش ایسنا، غلامحسین حکمتیان اصل مدیرکل منابع طبیعی استان کهگیلویه و بویراحمد با اعلام این خبر گفت: در این مدت 69 مورد آتش‌سوزی در جنگل‌ها و مراتع استان رخ داده است.

    وی با بیان اینکه این افزایش به علت بارندگی در فصل بهار و رشد علوفه در سطح استان بوده است، گفت: البته پیش‌بینی ما افزایش بیشتر از این مقدار بود که نشان می‌دهد امسال ساماندهی بهتری شده است. البته نیروهای عملیاتی ما، مشارکت مردم و همکاری دستگاه‌های در کنترل آتش‌سوزی‌ها و حضور به موقع آتش‌سوزی‌ها موثر بوده است.

    مدیرکل منابع طبیعی استان کهگیلویه و بویراحمد خاطرنشان کرد: در این مدت بیشتر آتش‌سوزی‌ها را در جنگل‌ها و مراتع شهرستان‌های باشت و گچساران داشته‌ایم.

    حکمتیان اصل با بیان اینکه که در هفت ماهه سال قبل 350 هکتار جنگل و مرتع استان طعمه حریق شده بود، تصریح کرد: در سال 96 حدود 750 هکتار از جنگل‌ها و مراتع استان کهگیلویه و بویراحمد در آتش سوخت. وی با بیان اینکه بیشتر عامل آتش‌سوزی جنگل‌ها و مراتع استان عامل انسانی بوده است، ادامه داد: در بعضی موارد آتش‌سوزی‌ها عمدی بوده است.

    مدیرکل منابع طبیعی استان کهگیلویه و بویراحمد بیان کرد: متاسفانه امسال تعداد زیادی آتش‌سوزی جنگل‌ها و مراتع بر اثر آتش زدن پسماند مزارع بوده است که این آتش زدن‌های مزارع خلاف بوده و باید جهاد کشاورزی علیه این افراد پرونده قضایی تشکیل می‌داد اما این کار به نحو مطلوب انجام نشد.




جزئیات توسعه دریاچه خلیج فارس؛ از کافه ساحلی و قطار هوایی تا ایجاد کلوپ دریایی


 

  • جزئیات توسعه دریاچه خلیج فارس؛ از کافه ساحلی و قطار هوایی تا ایجاد کلوپ دریایی

    به گزارش همشهری آنلاین به نقل از شهرنوشت، مرتضی احمدی مدیرعامل شرکت عمرانی کارکنان شهرداری تهران در نشست دورنگاه ارتباطات شهر تهران که در منطقه 22 برگزار شد، با بیان اینکه هم‌اکنون متولی دریاچه شهدای خلیج فارس شرکت عمرانی کارکنان شهرداری تهران به نمایندگی از سازمان بازنشستگی شهرداری تهران است، درباره تاریخچه این دریاچه توضیح داد: تعیین اراضی دریاچه در کمیسیون ماده 5 مصوب شد اما طرح ساخت در سال 1347 در نخستین طرح تفصیلی مطرح شد. تا اینکه در سال 1389 ساخت دریاچه آغاز و در 15 اردیبهشت سال 1392 به پایان رسید. در سال 1391 و پیش از افتتاح دریاچه، بهره‌برداری از دریاچه به سازمان بازنشستگی شهرداری تهران و پس از آن، این سازمان به شرکت عمرانی کارکنان شهرداری تهران تصدی و اداره دریاچه را واگذار کرد.

    وی ایجاد مأمنی برای آرامش در یک شهر پراسترس، تلطیف هوای غربی تهران و جذب گردشگر با مشارکت بخش خصوصی را از اهداف ساخت دریاچه عنوان کرد و گفت: دریاچه شهدای خلیج فارس به شکل نقشه ایران ساخته شده است و ظرفیت این را دارد که به سمبل تهران تبدیل شود. این دریاچه بزرگ‌ترین دریاچه مصنوعی در خاورمیانه با گنجایش آب 7 میلیون مترمکعب است که سه ورودی اصلی دارد و هر ورودی به یک جزیره ختم می‌شود.

    به گفته احمدی، ورودی شمالی دریاچه که به جزیره تنب بزرگ منتهی می‌شود با کمک شهرداری منطقه 22 به زودی افتتاح خواهد شد.

    مدیرعامل شرکت عمرانی کارکنان شهرداری تهران با بیان اینکه در دریاچه شهدای خلیج فارس بنیانی برای ساخت کاربری‌های مختلف وجود دارد، اظهار کرد: کمترین برآوردهای ما نشان می‌دهد در سال بین 6 تا 8 میلیون نفر برای بازدید دریاچه از سراسر تهران و شهرهای اطراف به غرب تهران می‌آیند.

    احمدی گفت: دریاچه خلیج فارس جزو دارایی‌های شهر تهران و یکی از مهم‌ترین ظرفیت‌های پایتخت هم برای جهان‌شهر شدن و هم برای افزایش درآمدهای پایدار است. از طرف دیگر چشم‌انداز ما برای دریاچه خلیج فارس این است که این دریاچه به یکی از سه مقصد اول گردشگرآور برای تهران در 5 سال آینده تبدیل شود. چشم‌انداز دوم، تبدیل شدن دریاچه در بازه 10 ساله به عنوان یکی از نمادهای شناخته شده شهر تهران است.

    احمدی با اشاره به رویکردهای شرکت متبوعش درباره دریاچه شهدای خلیج فارس، گفت: دریاچه را به عنوان محل درآمدزایی نمی‌بینیم بلکه کارکردهای ورزشی، تندرستی و تفریحی آن بر کارکرد درآمدزایی اولویت دارد. از طرف دیگر قرار نیست دریاچه جای لوکسی باشد بنابراین کاربری‌های این مکان را رایگان و در سطوح قیمتی مختلف برای استفاده همه دهک‌ها در نظر گرفته‌ایم.

    وی با اشاره به برنامه‌های توسعه‌ای دریاچه خلیج فارس، توضیح داد: توسعه فضاهای گردشگری، تدوین رژیم حقوقی دریاچه که باید چیزی شبیه اراضی عباس‌آباد و برج میلاد باشد و توجه به حقوق شهر و شهروندان در قراردادها در دستور کار ما قرار دارد.

    مدیرعامل شرکت عمرانی کارکنان شهرداری تهران ادامه داد: تدوین برنامه جامع توسعه دریاچه، امکان‌سنجی پروژه‌هایی مثل پروژه عظیم پل آسمان، تدوین استراتژی برند دریاچه، تدوین طرح ساخت مجموعه فرهنگی و اختصاص 1000 متر زمین به این کار جزو برنامه‌های عملیاتی ما است. از طرف دیگر، دریاچه خلیج فارس مکان مناسبی برای برگزاری رویدادهاست به طوری که در نیمه نخست سال 1398، سی و هشت رویداد معادل 162 روز با موضوعات فرهنگی، هنری و گردشگری در این مکان برگزار شد.

    او در توضیح اقداماتی که در فاز اول توسعه دریاچه خلیج فارس اجرا شده یا در سطح مطالعاتی قرار دارد، گفت:  پنج طرح در دستور کار ما قرار دارد؛ متنوع‌سازی دوچرخه‌سواری مثل استفاده از دوچرخه برقی، سه چرخه و وسایل مختلفی که با دوچرخه ارتباط دارند، ایجاد فضا در جنوب دریاچه برای آمفی‌تئاتر که به صورت شناور روی آب باشد، ایجاد 3 کافه ساحلی در شمال و 2 کافه در غرب دریاچه و همین‌طور استفاده از آب دریاچه خلیج فارس که تقریباً بلااستفاده است به عنوان کلوپ دریایی پیشرفته قرار است انجام شود.

    احمدی ساخت تله‌کابین برای اتصال کوه، دریاچه و جنگل، قطار هوایی توریستی، تکمیل پیاده‌راه چهار باغ و میدان‌گاه پیاده ضلع شرقی دریاچه خلیج فارس را از جمله برنامه‌هایی عنوان کرد که در مرحله مطالعات اولیه به عنوان پروژه‌های پیرامونی دریاچه خلیج فارس هستند.