سفارش تبلیغ
صبا ویژن

فیلم فرزاد موتمن پروانه نمایش گرفت/ «چشم و گوش بسته» در سینماها - خبرگزاری مهر | اخبار ایران و جهان


 




چرا قیمت‌ برخی داروها در داروخانه‌ها متفاوت است؟


 

  • چرا قیمت‌ برخی داروها در داروخانه‌ها متفاوت است؟
    آفتاب‌‌نیوز :

    یحیی رضایی اظهار کرد: در حال حاضر و به طور متوسط در حدود 40 یا 50 قلم دارو کمبود داریم ولی نمی‌توان گفت که این داروها در مبادی دارویی کشور وجود ندارد.

    وی ادامه داد: با نظارت و مدیریت سازمان غذا و دارو در سطح کشور و اختصاص و پیش بینی‌های به عمل آمده از سوی این سازمان با هدف جلوگیری از بروز مشکل در کشور، سهمیه بندی‌هایی اعمال شده و به طور محدود در اختیار مراکز دارویی قرار داده می شود.

    وی توضیح داد: برای جبران چنین کمبودهایی برندهای مشابه وجود دارد و یا ساخت مشابه داخلی برای برخی داروهای خارجی در دستور کار قرار گرفته است.

    معاون غذا و دارو دانشگاه علوم پزشکی بوشهر با اشاره به وضعیت برخی داروهای خاص بیان کرد: در خصوص ارائه داروهای خاص در استان بوشهر مفتخریم که یک مرکز را به دو مرکز شبانه روزی ارائه داروهای خاص ارتقا داده‌ایم و با ایجاد این مهم دسترسی مردم به داروها در ساعات مختلف شبانه روز به مراتب آسان تر شده است.

    رضایی یادآور شد: با مدیریت انجام شده همان تعداد داروی خاصی که با کمبود مواجه هستیم پوشش داده می شود.

    وی با اشاره به وضعیت تعداد داروخانه ها در سطح استان گفت: مطابق دستورالعمل های ابلاغی وزارت بهداشت در حوزه غذا و دارو به ازای هر هفت هزار نفر، مجوز تاسیس یک داروخانه ارائه می‌گردد و ما در سطح استان به نوعی دارای پوشش صد در صدی هستیم. در حال حاضر درخواست تاسیس داروخانه ای نداریم که موارد ایجاد آن مهیا باشد و از سوی معاونت با آن همکاری نشده باشد.

    یحیی رضایی درباره تفاوت قیمت‌ها در داروخانه‌ها به ایسنا گفت: یکی از مهمترین دلایل اختلاف قیمت در داروها وجود برندها و شرکت‌های مختلف در حوزه دارویی بوده که وابسته به کیفیت دارو قیمت گذاری انجام می‌شود.

    این مسئول یکی دیگر از علل تفاوت قیمت داروها را اینگونه بیان کرد که برخی شرکت ها در بسته بندی سلیقه‌هایی اعمال می کنند که به تبع در تعیین قیمت مصرف کننده آن تفاوت‌هایی حاصل می‌شود.

    معاون غذا و دارو دانشگاه علوم پزشکی بوشهر یکی دیگر از دلایل را افزایش قیمت طبق ضوابط دانست و خاطرنشان کرد: باید در نظر داشته باشیم که کمترین تغییر و افزایش قیمت را در حوزه دارو داشته‌ایم که به طور متوسط حدود 8 درصد افزایش قیمت در داروهای اساسی و پرمصرف به وجود آمده است.

    وی با بیان اینکه تمام داروها طبق فاکتور خرید قیمت گذاری شده و این قیمت در سراسر کشور یکی است، گفت: قیمت گذاری ها ضابطه دقیقی داشته و از سوی سازمان غذا و دارو تبیین و به شرکت های پخش و داروخانه ها ابلاغ می شود.

    رضایی تصریح کرد:: فارغ التحصیلان بسیاری وارد حوزه داروسازی می شوند که این وضعیت کمی را بهبود بخشیده است، البته در مواقعی کمبود از سوی مراکز اعلام می گردد که مکاتباتی با وزارتخانه صورت گرفته و با توجه به سهمیه های مناطق موجود، داروساز اختصاص داده می شود.

    وی افزود: در مجموع می توان گفت داروخانه فعالی در سطح استان بوشهر نیست که از حضور مسئول فنی بی بهره باشد و علت آن نیز این است که لازمه فعالیت داروخانه و فرآیند نسخه پیچی، حضور و نظارت داروساز در داروخانه است.

    معاون دانشگاه علوم پزشکی بوشهر اظهار کرد: متاسفانه شاهد مصرف بی رویه و خودسرانه دارو هستیم که این امر روند رو به رشدی دارد و ما به عنوان متولیان عرضه دارو از مردم خواهشمندیم از مصرف خودسرانه دارو جدا خودداری کنند و جهت انجام سیر درمان حتما به پزشک معالج مربوطه مراجعه نمایند.

    این مسئول با اشاره به مشکلات و عوارض خوددرمانی تاکید کرد: مشاهده شده که برخی افراد سودجو در فضای مجازی به ارائه مشاوره و تجویز دارو می پردازند، مردم باید بدانند در صورت بروز هرگونه مشکل، مرجع مشخصی برای پیگیری اینگونه جرائم در حوزه غذا و دارو نیست و از این رو مردم ضمن هوشیاری کامل پس از مراجعه به پزشک از مراکز معتبر داروخانه به تهیه اقلام دارویی و درمانی خود بپردازند.




آیا "سقط جنین" با تأیید "غربالگری" جایز و شرعی است؟ + پاسخ آیت‌الله سیستانی


 

  • آیا "سقط جنین" با تأیید "غربالگری" جایز و شرعی است؟ + پاسخ آیت‌الله سیستانی
    آفتاب‌‌نیوز :

    چند سالیست که طرح "غربالگری" از سوی وزارت بهداشت برای شناسایی برخی اختلالات دوران جنینی برای مادران باردار در حال اجراست و بر اساس نتایج این غربالگری‌ها، به بسیاری از مادران، توصیه به سقط جنین می‌شود و این دسته از مادران با صدور مجوزهای سقط، به‌راحتی و در کمترین زمان به مراکز سقط جنین ارجاع داده می‌شوند!

    اما نکته، نحوه اجرای طرح غربالگری در سطح کشورمان و پرونده‌‌هایی است که در آنها رأی به سقط جنین مادران به‌بهانه‌‌هایی مانند عدم تشکیل قلب جنین در نخستین ماه‌های بارداری و... صادر می‌شود؛ بر اساس بررسی‌های صورت‌گرفته و پرسش‌نامه‌های مستند اخذشده از مادران حاضر در طرح غربالگری، در بسیاری از مواردی که پس از غربالگری صورت گرفته، رأی به سقط جنین صادر شده و مادران به‌دلایل مختلف از انجام سقط جنین، استنکاف داشته‌اند، پس از تولد نوزاد مربوطه و سلامت همه‌جانبه مادر و نوزاد، تشخیص غلط غربالگری و حکم صادره مبنی بر لزوم سقط به اثبات رسیده است!

    در ادامه یکی از سؤالاتی که از آیت‌الله سیستانی، مرجع تقلید درباره سقط جنین و طرح غربالگری در مرداد ماه امسال صورت گرفته، آمده است؛ این استفتا توسط جمعی از طلاب، پزشکان متخصص و کارمندان پزشک قانونی و ادارات مرتبط با طرح غربالگری صورت گرفته است:

    "مرجع عالی‌قدر حضرت آیت‌الله العظمی سیستانی مدظله‌العالی

    سلام علیکم و رحمةالله

    استحضار دارید که طرح موسوم به «غربالگری» علی‌رغم محدودیت و گاه ممنوعیت آن در بسیاری از بلاد دنیا، در کشور ما به‌خصوص در میان شیعیان چند سالی است که به‌طور جدی، فراگیر شده و اکثر قریب به اتفاق خانواده‌ها اعم از متدین و غیرمتدین، غربالگردی را جزء مراحل و مراقبت‌های ضروری ایام بارداری تلقی می‌کنند؛ این در حالی است که طرح غربالگری دارای ملاحظات قابل توجهی است از جمله:

    ــ هدف مهم از اجرای این طرح، جلوگیری از تولد بچه‌های ناقص‌الخلقه است که نوعاً ــ بر فرض صحت تشخیص ــ بقاء آن در دوران حمل، خطری برای جان مادر ندارد و غالباً مسأله هزینه نگهداری فرزند پس از تولد توسط سازمان‌های بهزیستی کشور مطرح است.

    ــ اکثر موارد فوق مربوط به بیماری سندرم داون است.

    ــ تشخیص معلولیت از طریق غربالگری، درصدِ خطای قابل توجهی دارد به‌گونه‌ای که مراکز درمانی مربوطه، درصد خطای آن را 20 درصد عنوان می‌کنند، هرچند به‌نظر می‌رسد با توجه به استقراء اجمالی که توسط معتمدین در موارد متعدد صورت گرفته، این درصد عملاً بسیار بالاتر از این باشد.

    ــ در مواردی که بر اثر غربالگری دستور سقط جنین داده شده، نمونه‌های فراوانی وجود دارد که معلوم شده جنین کاملاً سالم بوده است.

    اکنون از شما مرجع عالی‌قدر به‌عنوان نماینده ولی عصر ارواحنا فداء و عجّل الله تعالی فرجه الشریف تقاضا می‌کنیم با عنایت به نکات فوق نسبت به پرسش‌های ذیل ما را یاری کنید؛ امید است با راهنمایی‌های حضرت‌عالی بتوانیم وظیفه خود را به‌درستی تشخیص داده و در جهت حفظ جان جمعیت زیادی از نسل شیعه و جنین‌های بی‌پناه قدمی برداریم:

    سؤال: خانم بارداری که می‌داند سقط جنین صرفاً به‌جهت احتمال معلولیت و نه اطمینان به آن، شرعاً مجاز نیست و همین طور از وجود درصد خطای قابل توجه در آزمایشات (غربالگری) اطلاع دارد، آیا در صورتی که بترسد پس از اطلاع از نتیجه آزمایشات، نتواند به وظیفه شرعی خود در حفظ جنین (عدم سقط) تحفظ کند، می‌تواند اقدام به آزمایشات مربوطه کند؟".

    پاسخ آیت‌الله العظمی سیستانی: "اگر خوف داشته باشد جنین را در موردی که شرعاً مجاز نیست از بین ببرد، نباید خود را در معرض آن قرار دهد".




سایه‌های پنهان طرح انتقال آب خزر


 

  • سایه‌های پنهان طرح انتقال آب خزر

    ظاهر ماجرا اینطور نشان می‌دهد که این پرونده به ابزاری سیاسی برای برخی منافع تبدیل شده است و هر چند وقت یک بار مطرح شدن آن هم ناشی از تلاش برای بهره‌برداری‌هایی ابزاری است، اما برخی‌ بر این باورند در حالی که تصور می‌شود این طرح راکد است و امیدی به اجرای آن نیست، اقدامات پنهانی متعددی برای به سرانجام رسیدن آن انجام می‌شود. این طرح از 25 سال پیش بحث‌هایی در مورد آن ایجاد شد و در اواخر عمر دولت دهم به شکلی جدی اجرای آن در دستور کار قرار گرفت تا با انتقال آب از دریای خزر به کویر سمنان، بخشی از نیاز آبی این استان برای مصارف صنعتی و همچنین مصرف آشامیدنی تامین شود.

    حساسیت برای اجرای این طرح زمانی بیشتر شد که رئیس‌جمهوری پارسال در سفر خود به سمنان اعلام کرد این طرح حتما اجرا می‌شود و دولت نیز از اجرای آن حمایت می‌کند. پس از آن نمایندگان مجلس در حالی که در بودجه سال 1397 این طرح از ردیف اعتباری خارج شده بود و حتی به اجرای آن رأی منفی داده بودند، به اختصاص اعتبار برای اجرای طرح مطالعات پروژه در بودجه سال 1398 رأی مثبت دادند و حتی خبرهایی از به تصویب رسیدن این طرح نیز منتشر شد که بعدها آن را تکذیب کردند.

    • پیگیری منتقدان و مخالفان

    امواجی که حاشیه‌های پیرامون اختصاص بودجه برای مطالعات این طرح ایجاد کرد، 8 اسفند پارسال در مجلس تنش‌هایی بین نمایندگان مازندران و نایب رئیس مجلس شورای اسلامی به وجود آورد که در نهایت به اقدام برای ترک صحن مجلس توسط نمایندگان مازندران و برخی نمایندگان گیلان انجامید؛ اقدامی که به نظر می‌رسد نتیجه‌ای عکس داشت. به هر حال این طرح هنوز با موافقانی مواجه است که پیگیر اجرای آن هستند و مخالفانی دارد که سال‌هاست به استناد دلایل علمی، فنی، اجتماعی و اقتصادی فریاد می‌زنند اجرای این طرح می‌تواند امنیت منطقه در حوزه‌های مختلف زندگی مردم را از بین ببرد.

    تاکنون دلایل زیادی برای اثبات زیان‌بار بودن اجرای طرح انتقال آب خزر به سمنان عنوان شده است که عمدتا در دسته مسائل محیط زیستی و اقتصادی قرار می‌گیرد، اما جامعه‌شناسان معتقدند که این قبیل پروژه‌ها در کنار تمام مخاطرات زیست‌محیطی و طبیعی خود پیامدهای اجتماعی گسترده‌ای هم دارند. به دلیل همین پیامدها امروز در دنیا کمتر شاهد اجرای آنها هستیم. تشکل‌های زیست‌محیطی و فعالان محیط‌زیست تحرکات و اقدامات زیادی برای متوقف کردن این پروژه در مرحله مطالعات اولیه انجام داده‌اند و کماکان نیز پیگیر این موضوع هستند.

    شبکه تشکل‌های محیط‌زیست و منابع طبیعی مازندران در آخرین اقدام خود، نشستی با عنوان پیامدهای منفی انتقال آب دریای خزر برگزار کرد که در آن «داریوش عبادی» عضو شورای هماهنگی شبکه تشکل‌های محیط‌زیست مازندران، دکتر «عزیر عابسی» عضو هیات علمی دانشگاه فنی نوشیروانی، دکتر «عطاءالله کاویان» عضو هیات علمی دانشگاه علوم کشاورزی ساری و نایب رئیس انجمن آبخیزداری ایران و «دکتر محمود شارع‌پور» جامعه‌شناس و عضو هیات علمی دانشگاه مازندران به بیان دلایل آسیب‌زا بودن این طرح پرداختند. همچنین آنها پرسش‌ها و ابهامات موجود در این پروژه و نتیجه مطالعاتی ‌که حدود یک ماه پیش برای نخستین بار پس از چند سال در اختیار برخی پژوهشگران قرار گرفته بود را بیان کردند.

    • دسترسی به گزارش مطالعات

    بخش مهمی از اظهارات بیان شده در این نشست 2 ساعته به پیامدهای زیست‌محیطی و مقرون به صرفه نبودن اجرای طرح از نظر اقتصادی در شرایط کنونی کشور اختصاص داشت. اظهارات «عزیر عابسی» به تشریح نکات فنی این طرح پرداخت و مسائلی مانند برداشت 14 هزار لیتر آب بر ثانیه از عمق 10 متری در فاصله 3200 متری از ساحل دریا در منطقه گهرباران را به استناد گزارش تازه منتشر شده مطرح کرد.

     این گزارش 800 صفحه‌ای به گفته کارشناسان حاضر در نشست حدود یک ماه پیش و پس از چند سال پیگیری و اصرار برای مشاهده مطالعات مربوط به پروژه در اختیار این کارشناسان قرار گرفت؛ گزارشی شرکت توسعه منابع آب و نیروی ایران آن را تهیه کرده و با عنوان «طرح نمک‌زدایی و انتقال آب از دریای خزر به فلات مرکزی ایران»، به استناد تاریخ ثبت شده روی آن در خرداد 1395 تهیه شد، اما تاکنون در اختیار پژوهشگران و نهادهای ذی‌ربط قرار نگرفته بود. به گفته عابسی، طبق این طرح قرار است در هر ثانیه از عمق 10 متری دریا در فاصله 3200 متری از ساحل منطقه گهرباران 14 هزار لیتر آب برداشت شود که پس از ورود به آب ‌شیرین‌کن، 7 هزار لیتر شیرین می‌شود و 7 هزار لیتر دیگر با شوری 2 برابر آب دریا به دریا برمی‌گردد؛ فرایندی که به مرور به علت شورتر شدن آب دریا در محدوده محل تخلیه آب برگشتی، سبب مرگ موجودات زنده دریای خزر می‌شود.

    • بی‌توجهی به شیوه‌های درست و کم‌هزینه

    این استاد دانشگاه به مسائل دیگری مانند بی‌توجهی به راهکارهای مناسب ابتدایی برای تامین نیاز آب سمنان، بی‌توجهی به نیازسنجی در طرح، جای خالی توجه به اثرگذاری پروژه بر ‌زیست دریایی و هزینه بالای محیط‌زیستی اجرای طرح نیز اشاره کرد؛ مسائلی که در اظهارات «عطاءالله کاویان» عضو هیات علمی دانشگاه علوم کشاورزی ساری با جزئیات بیشتری بیان شد. کاویان تهدید چرخه غذایی دریای خزر را از مهم‌ترین پیامدهای اجرای این طرح برشمرد که از ریزترین موجودات یعنی فیتوپلانگتون‌ها تا فک‌های خزری را تحت‌الشعاع قرار می‌دهد. به گفته وی گونه‌های موجود در دریای خزر توان زندگی در آبی شورتر از این دریا را ندارند و بازگرداندن نمک جدا شده از آب، مرگ تمام جانداران دریا را رقم خواهد زد. تخریب مراتع، جنگل‌ها، زمین‌های کشاورزی، آبراهه‌ها و قطع درختان در مسیر 155 کیلومتری انتقال نیز از آسیب‌هایی است که توسط نایب رئیس انجمن آبخیزداری ایران مطرح شد.

    این پژوهشگر معتقد است؛ موافقان طرح بدون ‌آن‌که تلاشی برای تامین نیاز آب سمنان از راه‌های دیگر انجام دهند، پیگیر اجرای طرح هستند و حتی تاکنون 14 شیوه پیشنهاد شده و کم‌هزینه برای تامین نیاز آب سمنان را نادیده گرفته‌اند. از نگاه عابسی این موضوع هم مطرح است که مسئولان سمنان طی یک دهه اخیر چه عملکردی در بهبود وضعیت کشاورزی و بالا بردن راندمان استفاده از آب در این استان داشتند؟ وی تاکید دارد که سمنان استان مناسبی برای کشت خربزه و طالبی نیست و باید در آن به کشت گلخانه‌ای توجه بیشتری شود. ضمن این‌که تصفیه‌خانه‌هایی باید در استان ایجاد شوند که فاضلاب این استان را پس از تصفیه برای مصارف صنعتی و کشاورزی مورد استفاده قرار دهد و با اقداماتی مانند بازچرخانی آب از بیلان آبی سمنان به بهترین شکل استفاده شود.

    • اولویت با تقویت زیرساخت‌هاست

    تاکنون کمتر دیده و شنیده شده پیامدهای اجتماعی انتقال آب خزر و زیان‌هایی که ممکن است با این پروژه به جامعه پذیرنده وارد شود، مورد بحث و بررسی قرار بگیرد؛ در حالی که از نگاه جامعه‌شناسان این پروژه آسیب‌های جدی به بافت اجتماعی استان سمنان می‌تواند وارد کند.  از سوی دیگر به اعتقاد کارشناسان با رقمی معادل 20 تا 30 هزار میلیارد تومان به جای اجرای این پروژه می‌توان تمام زیرساخت‌های سمنان را متحول کرد و بدون این‌که نیازی به انتقال آب باشد، با بالا بردن راندمان بهره‌برداری از منابع آبی موجود در سمنان و پیشگیری از هدررفت آب، نیاز آبی مد نظر این استان را برطرف کرد.

    البته در این بین تامین اعتبار بسیار کلان مورد نیاز نیز مطرح است که موافقان اجرای طرح از تامین آن توسط بخش خصوصی سخن می‌گویند؛ موضوعی که از نگاه شارع‌پور و همفکران او ابهامی بزرگ برای این پروژه محسوب می‌شود که در چنین شرایط اقتصادی کدام سرمایه‌گذار حاضر است این حجم از سرمایه را روی پروژه‌ای که آورده اقتصادی آن مشخص نیست هزینه کند؟ پرسشی که شائبه وجود اهدافی دیگر برای پشتیبانی از اجرای این پروژه را تقویت می‌کند.

    • پیامدهای منفی انتقال در سمنان

    موضوع دیگری که به عنوان پیامدی اجتماعی توسط کاویان مطرح شد، مساله افزایش مهیایی آب در مقصد انتقال است که سبب تغییر سبک زندگی می‌شود؛ موضوعی که یکی از پیامدهای اجتماعی چنین پروژه‌هایی به شمار می‌آید. افزایش مهیایی آب یعنی این‌که به دلیل فراوانی آب در منطقه‌ای که مردم آن با شرایط موجود سازگار شده‌اند، شکل مصرف و برنامه‌ریزی‌ها تغییر کند؛ روندی که در تضاد با طرح ملی سازگاری با کم‌آبی است و از نگاه جامعه‌شناسان می‌تواند به لجام‌گسیختگی مصرف در مقصد انتقال منجر شود. دکتر «محمود شارع‌پور» نیز به آن مهر تایید می‌زند. وی معتقد است؛ علاوه بر لجام‌گسیختگی در مصرف، چالش‌های دیگری مانند رشد آسیب‌های اجتماعی نیز در سمنان می‌تواند به این جامعه آسیب وارد کند.

    عضو هیات علمی دانشگاه مازندران با بیان این‌که باید از تجربه انتقال آب اصفهان به یزد درس بگیریم، اظهار کرد: از یک سو اجرای پروژه‌های صنعتی بدون پشتوانه‌های مطالعاتی، اصفهان را دچار انواع چالش‌ها مانند آلودگی هوا و شیوع سرطان‌ها کرد، از سوی دیگر در یزد که زمانی از استان‌های برتر در شاخص‌های اجتماعی بود، شاهد افزایش آسیب‌های اجتماعی مانند خودکشی، طلاق، سرقت و اعتیاد هستیم. شاید این پرسش پیش بیاید که انتقال آب چه ربطی به این مسائل دارد؟ پاسخ اینجاست که با انتقال آب و استقرار صنایع به واسطه این افزایش مهیایی آب، مهاجرپذیری اتفاق می‌افتد و با ورود مهاجران بافت اجتماعی و حتی نسبت جنسیتی منطقه میزبان تغییر می‌کند و شهر به خوابگاه تبدیل خواهد شد. ما نمی‌خواهیم که برای سمنان چنین اتفاقی بیفتد.

    • ترویج مهاجرپذیری در سمنان

    شارع‌پور اجرای این قبیل پروژه‌ها را عامل نابودی بخش زیادی از اقتصاد و حتی اجتماع محلی دانست و با اشاره به حساسیت مجامع بین‌المللی روی انتقال آب بین حوضه‌ای گفت: یونسکو برای انتقال آب بین حوضه‌ای چند معیار را مطرح کرده است. نخستین این است که آیا منطقه مدنظر کمبود آب اساسی دارد یا با عددسازی‌ها برای آن نیاز تعریف شده است؟

    وی افزود: در گزارش تازه منتشر شده عنوان شد که نیاز آبی سمنان 62 میلیون مترمکعب است که 40 میلیون مترمکعب آن در دسترس است و 22 میلیون مترمکعب دیگر باید تامین شود، اما مسئولان طرح افق 1425 را مطرح کرده‌اند و برای سمنان نیاز آبی 85 میلیون مترمکعبی در نظر گرفتند که آب مورد نیاز جمعیت 1/5 میلیون نفری است. این یعنی قصد دارند که جمعیت را در منطقه با افزایش مهاجرت‌ها به 2 برابر افزایش و سیاست مهاجرپذیری را ترویج دهند.

    این استاد دانشگاه به ارقام مربوط به نیاز آب بخش صنعت سمنان در گزارش تدوین شده طرح اشاره کرد و گفت: در این گزارش عنوان شده که برای چشم‌انداز 1425 سمنان به 369 میلیون مترمکعب آب در بخش صنعت نیاز دارد؛ این در حالی است که اکنون نیاز آبی صنایع سمنان 105 میلیون مترمکعب است. بر اساس این گزارش برنامه دارند تا صنایع را در استان 3 برابر کنند؛ در حالی که سند آمایش سرزمین چنین اجازه‌ای نمی‌دهد. ضمن این‌که در هیچ جای دنیا برای توسعه صنعت، آب منتقل نمی‌کنند.

    • شائبه‌ها زیر پوست پروژه

    در پروژه انتقال آب دریای خزر به سمنان آنچه کمتر مورد توجه قرار گرفته، برخی مسائل اجتماعی و همچنین احتمال وجود منافع و اهدافی غیر از آب‌رسانی به سمنان است؛ مساله‌ای که به دلیل حساسیت جامعه به مسائل زیست‌محیطی این طرح زیر سایه همین حساسیت‌ها قرار گرفته است. استاد جامعه‌شناسی دانشگاه مازندران با اشاره‌ای گذرا به مفهوم اقتصاد سیاسی و مبهم بودن برخی داده‌های پروژه، این ابهامات را عامل ایجاد شائبه‌هایی در مورد احتمال وجود اهدافی دیگر از مطرح کردن این پروژه دانست و اظهار کرد: نیاز آبی صنعت در اصفهان 170، در تهران 110 و در کرمان که استانی معدنی است 70 میلیون مترمکعب است. چطور نیاز آبی یک استان کویری در بخش صنعت می‌تواند از نیاز آبی همه این استان‌ها بیشتر باشد؟ از برخی داده‌های موجود در گزارش اینطور به نظر می‌رسد که نقشه‌های دیگری مطرح است که به بهانه انتقال آب ممکن است پیگیری و انجام شود.

    وی با بیان این‌که ارزیابی‌های زیست‌محیطی و اجتماعی نیز از نگاه یونسکو در اولویت‌ها قرار دارند، گفت: موضوع دیگر مهم مد نظر یونسکو این است که سود و زیان پروژه باید بین مبدا و مقصد به یک اندازه باشد. در کدام قسمت این طرح و مطالعات آن منافع مازندران دیده شده است؟ از سوی دیگر در تمام دنیا اجرای این پروژه‌ها در صورتی که برای اجرا به اجماع برسند، به صورت مشارکتی و شفاف انجام می‌شود.  این استاد دانشگاه ادامه داد: در هیچ بخشی از این پروژه نه ردی از مشارکت دیده می‌شود و نه شفافیت. در حالی که گام به گام این طرح باید از ابتدا برای همه طبق قانون دسترسی آزاد به اطلاعات شفاف و در اختیار باشد، پس از 7 سال توانستیم گزارش پروژه را در اختیار بگیریم. ما با افراد و جریانی مواجهیم که گزارش طرح را حتی به نهاد رئیس‌جمهوری نیز ارائه نمی‌کردند. ضمن این‌که ابهامات زیادی وجود دارد که در این گزارش برای آنها پاسخی وجود ندارد.

    • ایجاد تنش‌های اجتماعی

    شارع‌پور با اشاره به تنش‌های ایجاد شده بین سمنان و مازندران در چند سال اخیر به دلیل مطرح شدن انتقال آب خزر اظهار کرد: افزایش جدل‌ها بین مازندران و سمنان به این بهانه کاملا مشهود است. چون موضوع انتقال آب نه در این منطقه و کشور ما، بلکه در همه جای دنیا چنین پیامدهایی دارد. کانادا و آمریکا مرز مشترک زیادی با هم دارند و منابع آبی زیادی نیز در کانادا وجود دارد، اما این 2 کشور هیچ وقت حاضر به انتقال آب بین حوضه‌ای نشدند، زیرا می‌دانند که به محض شروع چنین پروژه‌ای، کشمکش‌ها آغاز می‌شود. به گفته شارع‌پور، معیار دوم یونسکو اشباع بودن منطقه مبد انتقال است.

    وی تصریح کرد: در حالی که منطقه میاندورود همین حالا با مشکل کمبود آب مواجه است، عنوان می‌شود که در این منطقه باید تاسیساتی ایجاد شود تا آب این نقطه به استانی دیگر منتقل شود. این تصمیم قطعا مانند عسلویه که بومیان در اعتراض به محروم بودن از گاز به تاسیسات نفتی و گازی خسارت وارد کردند پیامدهای اجتماعی دارد. شارع‌پور نقدی هم به موافقان و مخالفان اجرای پروژه مطرح کرد و گفت: یکی از نقدهای اساسی این است که تمام نشست‌ها و همایش‌هایی که درباره این پروژه برگزار شد یک طرفه بود. یعنی در مازندران فقط مخالفان درباره آن حرف زدند و در سمنان هم فقط موافقان حضور داشتند. باید موافقان و مخالفان در فضایی علمی و منطقی تمام اجزای این پروژه را به بحث بگذارند و آنچه به سود جامعه است را به عنوان نتیجه برگزینند.




9 چای که به هضم غذا کمک می‌کنند


 

  • 9 چای که به هضم غذا کمک می‌کنند

    901246

    08 شهریور 1398 - 00:33

    2027 

    برترین‌ها: مردم سراسر دنیا برای هضم بهتر غذا‌های خود همیشه به دنبال راه‌های مختلفی می‌روند که نوشیدن انواع چای یکی از این راه‌هاست. تحقیقاتی که امروزه بر روی انواع چای صورت گرفته است نشان می‌دهد که آن‌ها می‌توانند در رفع مشکلاتی از جمله حالت تهوع، یبوست، سوء هاضمه و... به خوبی تاثیرگذار باشند. در این مطلب تصمیم داریم شما را با 9 مدل چایی آشنا کنیم که در بهبود فرآیند هضم غذا به کمک شما می‌آیند.

    9 چای که به هضم غذا کمک می‌کنند

    چای نعنای تند

    گیاه نعنا به دلیل خاصیت طراوت، طعم‌دهندگی و تسکین ناراحتی‌های معده شهرت بسیاری دارد. مطالعات نشان داده است که چای نعنا می‌تواند هضم غذا را برای افراد به مراتب آسان‌تر کند. روغن نعنا نیز در برخی از موارد می‌تواند باعث تحریک روده شده و بیماری‌های التهابی روده، یبوست، نفخ و... را درمان کند.

    تحقیقات انجام شده بر 57 نفر از بیماران مبتلا به IBS یا همان روده تحریک‌پذیر نشان می‌دهد که 75 درصد از افرادی که دو بار در روز کپسول روغن نعنا را مصرف کردهاند، شاهد علایم بهبود در بدن خود خواهند بود، آن هم در مقایسه با کسانی که مشغول مصرف دارو‌های شیمیایی بودند.

    چای نعنا نیز فواید بسیاری دارد که مشابه روغن نعنا خواهد بود. برای تهیه این چای شما می‌توانید 7 تا 10 عدد برگ نعنای تازه را در یک فنجان آب بجوشانید و چیزی حدود 10 دقیقه به آن زمان دهید تا به خوبی دم بکشد.

    چای زنجبیل

    9 چای که به هضم غذا کمک می‌کنند

    زنجبیل از میان گیاهان گلدار محبوب بومی آسیاست. این گیاه که به طور گسترده‌ای به عنوان ادویه در سراسر دنیا مورد استفاده قرار می‌گیرد دارای خواص بسیاری است که به سلامت بدن شما کمک خواهد کرد. ترکیبات موجود در زنجبیل می‌تواند در تحریک انقباضات و تخلیه روده تاثیرگذار باشد، به همین دلیل هم حتی استفاده از زنجبیل به شکل ادویه نیز می‌تواند در درمان حالت تهوع، گرفتگی روده، سوء هاضمه، نفخ و... موثر باشد. مطالعات نشان می‌دهد که مصرف روزانه یک و نیم گرم زنجبیل می‌تواند حالت تهوع‌های ناشی از بارداری، شیمی درمانی و... را به مراتب بهبود بخشد.

    مدتی پیش تحقیقاتی بر روی 11 بیمار مبتلا به سوء هاضمه صورت گرفت که نتایج جالبی را به دنبال داشت. این نتایج نشان می‌دادند که مصرف مکمل‌هایی حاوی 1.2 گرم زنجبیل در مقابل دارو‌های شیمیایی می‌توانند به طور قابل‌توجهی زمان تخلیه معده را کاهش دهند.

    برای تهیه چای زنجبیل می‌توانید 2 قاشق غذاخوری ریشه زنجبیل خرد شده را در 2 فنجان آب قرار دهید و چیزی حدود 10 تا 20 دقیقه زمان دهید که بجوشد و به خوبی دم بکشد. بعد از آن، چای زنجبیل خود را صاف نموده و نوش جان کنید.

    چای ریشه ژنتیان (کوشاد)

    ریشه ژنتیان که به آن کوشاد نیز گفته می‌شود گیاهی است که در سراسر جهان رشد می‌کند. انواع مختلفی از این گیاه می‌تواند در تحریک اشتها و درمان بیماری‌های مربوط به معده تاثیرگذار باشد. تاثیرات این گیاه به ترکیباتی معروف است که باعث تولید آنزیم و اسید‌های گوارشی در بدن می‌شود. تحقیقات نشان می‌دهد که نوشیدن چای ژنتیان می‌تواند باعث افزایش جریان خود در دستگاه گوارش شده و هضم غذا را به مراتب بهبود بخشد.

    شما می‌توانید ریشه این گیاه را از داروخانه‌ها و عطاری‌ها خریداری کنید. برای درست کردن چای کوشاد باید چیزی حدود یک و نیم قاشق چای‌خوری از این گیاه را در یک فنجان آب بریزید و 5 دقیقه به آن زمان دهید تا به خوبی بجوشد و دم بکشد. شما می‌توانید این چای را قبل از غذا بنوشید و شاهد تاثیرات مثبت آن در هضم غذا باشید.

    چای رازیانه

    رازیانه از گیاهان گلداری است که طعم شیرینی دارد و می‌توان آن را به صورت‌های خام و پخته مصرف کرد. مطالعات صورت‌گرفته بر روی این گیاه نشان می‌دهد که رازیانه می‌تواند از ابتلا به زخم معده جلوگیری کند. احتمال زیاد این ویژگی ناشی از ترکیبات آنتی‌اکسیدانی گیاه رازیانه است که به آسیب‌های ناشی از زخم نیز کمک می‌کند.

    رازیانه می‌تواند در درمان یبوست و تحریک روده نیز تاثیرگذار باشد. تحقیقات صورت‌گرفته بر روی 86 سالمند مبتلا به یبوست نشان می‌دهد که افرادی که 28 روز چای رازیانه نوشیده‌اند حرکات روده روزانه بهتری در مقابل کسانی داشته‌اند که به مصرف گیاهان شیمیایی مشغول بودند.

    برای تهیه چای رازیانه شما می‌توانید یک قاشق چای‌خوری از این گیاه را با یک فنجان آب ترکیب کرده و 5 تا 10 دقیقه به آن‌ها زمان دهید. بعد از دم کشیدن چای، آن را صاف کرده و نوش جان کنید.

    چای ریشه سنبل ختایی

    سنبل ختایی یا ریشه آنجلینا گیاهی است که در سراسر دنیا رشد می‌کند و طعم آن چیزی شبیه به کرفس است. از این گیاه در طب سنتی و به‌خصوص در بهبود هضم غذا استفاده بسیاری می‌شود. مطالعات نشان می‌دهد که پلی ساکارید موجود در ریشه آنجلینا می‌تواند به افزایش سلول‌های سالم و بهبود رگ‌های خونی دستگاه گوارش کمک کند که تمامی این موارد باعث محافظت از معده در مقابل صدمات مختلف می‌شوند. تحقیقات صورت‌گرفته نشان می‌دهد که این گیاه می‌تواند در ترشح اسید‌های روده نیز مانند یک محرک عمل کند و با کمک این کار باعث رفع یبوست شود.

    برای تهیه این چای یک قاشق غذاخوری از این گیاه را با یک فنجان آب جوش مخلوط کنید و 5 تا 10 دقیقه به آن‌ها زمان دهید.

    چای گل قاصدک

    9 چای که به هضم غذا کمک می‌کنند

    قاصدک‌ها از گیاهان علف هرزی به حساب می‌آیند که گل‌های زرد رنگی دارند و در سراسر دنیا نیز رشد می‌کنند. مطالعات نشان می‌دهد که عصاره این گیاه حاوی ترکیباتی است که می‌تواند در تحریک انقباضات عضلانی و بهبود جریان غذا تاثیرگذار باشد. به علاوه آن که این گیاه می‌تواند با التهابات معده مبارزه کرده و باعث کاهش تولید اسید در معده شود که همین موضوع در کاهش احتمال ابتلا به زخم معده موثر است. با این حال بهتر است که قبل از نوشیدن چای گل قاصدک حتما با پزشک خود مشورت کند.

    برای تهیه چای قاصدک، 2 لیوان گل قاصدک را در 4 فنجان آب مخلوط کنید و چیزی حدود 5 تا 10 دقیقه به آن زمان دهید. قبل از نوشیدن، چای را به طور کامل صاف کنید.

    چای گیاه سنا

    گیاه سنا دارای موادی به نام سنوزید است که در روده بزرگ تجزیه می‌شود و می‌تواند بر روی انقباضات عضلات روده تاثیرگذار باشد. مطالعات نشان می‌دهد که این گیاه می‌تواند به درمان یبوست برای کودکان و بزرگسالان کمک کند و حرکات روده آن‌ها را بهبود بخشد. با این حال بهتر است در مصرف این گیاه دقت کنید تا دچار اسهال نشوید!

    برای تهیه این چای چیزی حدود یک قاشق چای‌خوری از گیاه سنای خشک را در یک فنجان آب جوشیده بریزید و 5 تا 10 دقیقه به آن زمان دهید تا به خوبی دم بکشد.

    چای گل ختمی

    پلی ساکارید‌های موجود در گل ختمی می‌توانند در تحریک تولید سلول‌های تولیدکننده مخاط دستگاه گوارش تاثیرگذار باشد. علاوه بر این، خاصیت آنتی‌اکسیدانی این گیاه می‌تواند از التهابات و ایجاد زخم معده جلوگیری کند.

    برای تهیه چای گل ختمی یک قاشق غذاخوری از آن را با یک فنجان آب جوش مخلوط کنید و 5 تا 10 دقیقه به آن‌ها زمان دهید.

    چای سیاه

    9 چای که به هضم غذا کمک می‌کنند

    این نوع از چای معمولاً در همه خانه‌های ایرانی دیده می‌شود. این چای دارای تراروبیگین‌هایی است که در بهبود سوء هاضمه تاثیرگذار است و آنتی‌اکسیدان‌های آن نیز می‌تواند در درمان زخم معده موثر باشد، به همین دلیل نیز شما می‌توانید با خیال راحت آن را نوش جان کنید.

    منبع: healthline